[Review] Mulan (2020) -‘A more dark, serious Mulan version’

9/9/2020, Rabu, TGV AEON Cheras Selatan

Mulan (2020)(Plushy)

Mulan Offiial Poster
Mulan Official Poster

Genre: fantasy, epic, war

“A more dark, serious Mulan version”

2.5/5 dari #kimireview

Side notes: kali ni aku try seat PLUSHY TGV. Hanya ada kat Cheras Selatan dan Toppen, JB. Harga asal RM20. Rabu dapat RM12. Review aku, seat dia lagi sedap dari Deluxe(iCity TGV) sebab lagi tebal dan luxury feel. Katanya manual rocker. Tak nampak pulak butang2 kat kerusi tu.

Expectations:
– selain The Lion King, Mulan(1998) merupakan filem Disney yang countless times aku repeat sebab lagu dan jalan cerita menarik, fun. Banyak dialog dihafal.
– Bila tengok trailer Mulan live-action adaptation 2020 dari Mulan 1998, reaksi aku peh. Serious nampak.
– Diorang pun cakap ini takkan jadi typical musical film cam original.
– Filem ni arahan Niki Caro, pengarah filem perempuan. Khabarnya bajet paling mahal($200mil) untuk seorang director perempuan dalam rekod.
– Filem ni juga merupakan subjek kontroversi US vs China sebab pelakon utama sokong polis Hong Kong dan kredit penghargaan kepada Xinjiang.

Plot summary/synopsis/premise:
– based on legendary folk lore female warrior, Mulan yang membantu ayahnya yang tak sihat untuk berkhidmat untuk kerajaan dengan menyamar jadi askar lelaki.

Theme:
– family, fantasy, war, honour

Effects:
– banyak CGI main dalam ni. Terutamanya pheonix dan witch. Kelakar pun ada.
– OST tak obvious. No song at all. Just music. Notably intrumental ‘Reflection’ jadi main theme.

Setting movie:
– katanya main kat Xinjiang. Cantik landscape sana. Aku rasa Rainbow Mountain famous tu buat kemunculan dalam ni.
– Setting ancient China pun cantik.
– aku suka design perumahan bulat dia.

Rumusan:
– agak mengecewakan bagi aku sebab macam banyak area hambar.
– dari segi acting kaku je semua.
– screenplay tak banyak kat watak utama cam Mulan dan Tung. Banyak habis kat Witch.
– banyak elemen baru yang ditambah. Jadi makin ‘unrealistic’ dari original.
– War+witch+wushu? Semua tak balance. Tak focus.
– Kelakar? Serius? Pun tak balance.
– try hard sangat nak tunjuk elemen womens power melalui watak Witch. Sedangkan Mulan dah cukup.
– Ada la jugak scene2 yang nak tiru 1998, tapi macam hambar.
– aku ok je nak storyline lain. Tapi jangan tulis adaptation original animation la. Duhh. Tulis je another adaptation of Mulan.
– dalam banyak2 live action adaptation Disney animation(Lion King, Beauty and the Beast, Aladdin), yang ni paling teruk. Malificient aku kira another story of Sleeping Beauty la. Bukan betul2 tiru.

Escapism/interpretive:
– boleh skip la Mulan ni. Tapi kalau bosan sangat nak lepas gian kat wayang, boleh cuba.

20200901-46

*Spoiler below for those who seeks*

Sini aku nak rant/bebel points yang aku perasan:

– Tribe Mulan cantik. Aku tak tau dari area mana. Tapi scene perumahan bulat tu cantik.
– tak tunjuk scene potong rambut. Bagi aku itu scene trademark 1998. Yela. Nak menyamar jadi lelaki kan.
– watak nenek takda. Dia masukkan role tu dalam bapak dan mak Mulan je. Tapi dalam 1998 watak penyeri. Nak jimat kos mungkin.
– Cricket jadi versi manusia.
– takda scene training suara lelaki sebelum masuk camp.
– Mulan ada adik.
– Trio Yao, Lin, Po tak best dan tak bagi add value langsung kat movie.
– Wushu donnie yen power walaupun sekejap je boleh tengok.
– Scene lepak trio sebelum lagu “A girl worth fighting for” dalam 1998 ada tapi tak menjadi.
– Training camp lawo dia punya scenery gunung ganang.
– elemen penting yang diperkenalkan adalah CHI. Macam inner chakra la kot. Tapi dalam ni macam superhero boleh terbang2.
– Scene mandi jadi scene serious instead of lawak.
– Pengganti General Shang(Tung) tak umph la. Tak cukup screentime.
– Ada watak baru, The Witch. Saja wak sedap nok masuk elemen women power. Screentime banyok abis kat dia.
– Watak ayoh shang takda.
– Scene avelanch modify. Askar sikit sangat. Buat la cgi banyak skit. Kata bajet besar.
– Pheonix ganti Wushu cam boringggg.
– Emperor(Jet Li) boleh berlawan. Kah3.
– Honghue watak baru, serpihan personaliti Shang. Bosan. Hambar. Try hard to play Mulan love interest.
– Ending Mulan balik kampung tak best.
– FYI General Shang split jadi Honghui(love interest) dan General Tung(Superior)

Boleh baca banyak lagi pasal Qi dan culture Chinese kat sini:
https://nusantaranaga.wordpress.com/2020/09/05/disney-brought-dishonour-to-us-all-a-film-review-of-disneys-live-action-mulan/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s